Quantcast
Channel: Girişim Haber - Eğitim / Üniversite
Viewing all 758 articles
Browse latest View live

Tetsoft ABD'de 150 Milyon Dolarlık İş Bağlantısı Yaptı!

$
0
0

Türk yazılım firmalarını dünyanın en büyük pazarı ABD ile buluşturan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Türkiye tarihindeki ilk yazılım ticaret heyetinden 150 milyon dolarlık iş bağlantısı ile döndü.

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yer alan yazılımda 2023 yılı için belirlenen 15 milyar dolarlık ihracata ulaşmak hayal değil. Türk yazılım firmalarını dünyanın en büyük pazarı ABD ile buluşturan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Türkiye tarihindeki ilk yazılım ticaret heyetinden 150 milyon dolarlık iş bağlantısı ile döndü. Boston ve Washington’da yapılan görüşmelerin ardından Tetsoft takımında yer alan firmalardan bazıları ABD’de ofis açarak bu pazardaki potansiyeli değerlendirme kararı aldı.

Yazılım sektörü, Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE teşvikleri (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) kapsamında TET tarafından kurulan Yazılım Yurtdışı Pazarlama Takımı (Tetsoft) Projesi ile yeni pazarlara açılmanın yollarını arıyor. Tetsoft, Almanya’nın ardından ikinci ticaret heyetini dünyanın en büyük pazarı konumundaki ABD’ye gerçekleştirdi. Boston ile Washington’ı kapsayan Yazılım Sektörü Ticaret Heyetine16 firmadan 22 yetkili katıldı. Türk firmaları heyet sırasında toplam 170 ikili görüşme gerçekleştirirken, sadece altı günde 150 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), altı aylık hazırlık sürecinin ardından hayata geçirdiği ABD heyetinde, firmaları Microsoft, IBM, Raytheon, Honeywell ve Boeing gibi dünya devi şirketler ile buluşturdu. Türk firmalarının özellikle savunma sanayi ve sağlık sektörüne yönelik çözümleri ABD’li firmaların büyük ilgisini çekti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) sanayi ile temas noktası olan MIT Industrial Liason Program, Cambridge İnovasyon Merkezi, Microsoft Teknoloji Merkezi, IBM İnovasyon Merkezi, Maryland Üniversitesi ve ABD Kongre Binası heyetin ABD’deki ziyaret rotaları arasında yer aldı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Tetsoft heyeti onuruna Büyükelçilik binasında bir resepsiyon da verdi.

TET, Boston’da Bir Ticaret Ofisi Açılmasına Yönelik Çalışmalar Yürütüyor

İnovasyon yatırımları ve start up firmalara sunduğu imkanlarla dikkati çeken Boston’daki Cambridge İnovasyon Merkezi, Türkiye’den yazılım firmalarının yatırım yapmaları için stratejik bir nokta olarak belirlendi. TET; Microsoft, Google gibi önemli firmaların yer aldığı merkezde bir Ticaret Ofisi açılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Tetsoft heyetine katılan firmalardan bazıları da burada ofis açmak üzere görüşmelere başladı.

Tetsoft ABD heyetine Başkanlık yapan TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim, yazılım ve bilişim ihracatının artırılması, firmaların uluslararası pazarlara açılımlarının sağlanması amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında gerçekleşen ABD heyeti ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Türkiye’nin yazılım ve bilişim ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde. 2023 yılı için belirlediğimiz 15 milyar dolarlık ihracatın bir hayal olmadığını, Türkiye’nin bu potansiyelin çok daha fazlasına sahip olduğunu ABD’de yaptığımız görüşmelerde daha net olarak gördük. Yazılım heyetimiz ABD’li firmaların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Firmalarımız ile tanıştıklarında, kendilerini anlattıklarında; Türkiye’nin bu denli bir yazılım altyapısına sahip olması karşısında şaşırdılar. Ziyaret ettiğimiz dünya devi teknoloji firmalarının yöneticileri tarafından heyetin kalitesi konusunda büyük övgüler aldık.”

Yazılım Sektörü ABD’de Yatırım Fırsatlarını Araştırıyor

Türk firmaları açısından savunma sanayi, eğitim ve sağlık sektörlerinde önemli fırsatlar olduğunu ifade eden Esim, “ABD temaslarımız sırasında verdiğimiz mesaj, ‘Biz ABD’ye yatırım yapmaya, istihdam yaratmaya geldik’ oldu. Özellikle Maryland bölgesi bu konuda bize devlet tarafında her türlü kolaylığın gösterileceği konusunda söz verdiler. İş ekosistemi yatırım yapmaya gayet uygun olan bu ortamı şirketlerimizin yerinde görmesi çok yararlıydı. Aldığımız yorumlar belirlediğimiz bu stratejinin doğru olduğunu gösterdi.” dedi.

Tetsoft ticaret heyetine katılan firmaların 150 milyon dolar seviyesinde iş bağlantısı gerçekleştirdiklerini, devam eden görüşmeler göz önüne alındığında bu rakamın önümüzdeki dönemde artmasını beklediklerini de belirten TET Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Esim,“Türkiye yazılımda dünya ölçeğinde iş yapabilecek firmalara sahip. Temsilcilerimiz, dünyanın en büyük pazarında kendilerini tanıtma ve ikili görüşmeler yapma olanağı buldu. ABD dünyanın en büyük pazarı doğru, ama diğer taraftan da en zorlu pazarı. Biz işe zor olandan başladık ve bu da firmalarımızın kendilerine güvenmelerini sağladı, cesaretlerini artırdı. ABD’de kendimizi kabul ettirmemiz bize tüm dünya pazarını açacaktır, biz buna inanıyoruz. Yeni bağlantılar kadar heyetin en büyük kazanımlarından biri bu oldu. İçlerinden bazıları ABD’de ofis açmak için görüşmelere başladı bile” diye konuştu.

Selahattin Esim, sözlerine Tetsoft ticaret heyetinin Boston ve Washington ziyaretlerindeki destekleri için Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye’nin Boston Başkonsolosu Ömür Budak, Vaşington Ticaret Başmüşaviri Ömür Demir Kızılarslan, Boston Ticaret Ataşesi Alperen Kaçar ve Vaşington Ticaret Müşaviri Tuba Hatipoğlu’na teşekkür ederek son verdi.

Tetsoft hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tetsoft.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi yazılım sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


IFC Girişimcilerle Girişimciliği Destekleyen Şirketleri Buluşturdu

$
0
0

Dünya Bankası Grubu Kuruluşu IFC, General Electric (GE) ve Özyeğin ÜniversitesiGirişim Fabrikası’nın katılımıyla Türkiye’de girişimcilik ekosistemini desteklemek üzere "İnovasyon Pazarı" düzenledi.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, General Electric (GE) ve Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası ile‘İnovasyon Pazarı’ adlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Etkinlikte start-up şirketleri potansiyel yatırımcı şirketlerin temsilcileriye biraraya gelerek fikirlerini sunma ve iş geliştirme ve imkanı buldu.

‘İnovasyon Pazarı’na davet usulü ile çağırılan 16 startup şirket, toplantıda yaklaşık 20 yerli ve yabancı şirketle fikir alışverişi, temas ve iş geliştirme fırsatı yakaladı. Toplantıya davet edilen şirketler sağlık, akıllı enerji ve endüstriyel veri yönetimine odaklanan kurumlar arasından seçildi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin: "Şirketlerle çalışmak ve onların desteğini almak startup’lar için girişim sermayesi yatırımı almaktan bile değerlidir. Startup şirketler bir ülke ekonomisi için lokomotif rolü taşır ve inovatif çözümler arayan kurumlar için de önemli avatajlar sağlarlar. IFC’nin ev sahipliğinde düzenlemiş olduğumuz bu toplantıdan tüm tarafların yararlandığını düşünüyor ve bu buluşmanın sonucunda bir çok işbirliğinin doğmasını umuyoruz." dedi.

IFC’nin, üyesi olduğu Dünya Bankası Grubu’nun Türkiye stratejisi doğrultusunda özel sektöre finansman ve danışmanlık sağladığını belirten IFCÜlke Müdürü Aisha Williams sözlerine şunları ekledi:“Özel sektörün gelişmesi amacıyla Türk şirketleri için iş geliştirme fırsatı oluşturabileceğini düşündüğümüz her türlü kaynak, know-how ve eğitimi sağlamamızın önemli olduğuna inanıyoruz. İnovasyonun desteklenmesi,tüm dünyada IFC için öncelikli konulardan biridir. Bu doğrultuda, ev sahipliğini yaptığımız toplantıda, fikir alışverişi yapılması ve yeni işbirlikleri kurulması için hem startup’lara ve hem de şirketlere güzel bir platform sunduğumuzu düşünüyoruz.”
 
Taraflar arasında işbirliği yapmanın önemine dikkat çeken GE Türkiye Stratejik Yatırımlar Direktörü Erdoğan Çeşmeli; “Günümüz dünyasında iş yapış şekli radikal bir şekilde değişiyor. Yeni iş dünyası artık çalışanların, şirketlerin ve kuruluşların yerel bazda inovasyon ve üretkenlik seviyelerini artıracak yeni araç ve çözümler sunuyor. Bunun sonucu olarak da girişimcilik artıyor; inovasyon ve işbirliği sayesinde ortak üretim modelleri yaratmak için fırsatlar doğuyor. GE Türkiye olarak, TeknoPark’ta yer alan İnovasyon Merkezi’mizde girişimcileri ve inovasyon yapanları desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

IFC, yaklaşık 50 yıldır Türkiye’de özel sektörün kalkınmasını desteklemekte. Toplam 4,3 milyar dolarlık mevcut yatırım portföyü ile Türkiye, IFC’nin küresel portföyü içerisindeki en büyük üçüncü ülke konumunda yer almakta. IFC, Dünya Bankası Grubu Ülke İşbirliği Stratejisi (2012-2016) çerçevesinde Türkiye’de özel sektöre toplam 2.8 milyar dolar tutarında destekte bulunmuş.

IFC ve Türkiye'deki IFC Stratejisi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ifc.org ve www.ifc.org/wps web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi ekosistemimizdeki girişimci ve girişimci adayı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Teknoloji Girişimcileri, Türkiye'nin İlk Teknoloji Transfer Fonu Kuruldu!

$
0
0

Katma değeri yüksek, teknoloji tabanlı girişimlerin kısa sürede yüksek karlılığa ulaşacak biçimde ticarileştirilebilmesi için toplam 30 milyon euro tutarındaki Türkiye'nin ilk teknoloji transfer fonu, Diffusion Capital Partners (DCP) yönetiminde faaliyete geçirildi.

Avrupa Yatırım Fonu'nun (EIF) ana yatırımcısı olduğu veİTÜ ARI Teknokent, Teknopark İstanbul, Bilkent Üniversitesi Cyberpark, İstanbul Şehir Üniversitesi TTO ve Sabancı Üniversitesi'nin katkılarıyla oluşturulan fon sayesinde, DCP yıl sonuna kadar 15, 2017 sonuna kadar farklı ölçekteki yaklaşık 45 teknoloji girişimine, 50-60 bin eurodan 1,5-2 milyon euroya kadar yatırım yapacak. Fonun toplam tutarı 30 milyon euro olacak.

Fonun Türkiye'de faaliyete geçişiyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan DCP Yönetici Ortağı Haluk Zontul, nisan ayından bu yana 90 civarında teknoloji girişimi incelediklerini, bunlardan dördüne yatırım için teklif verdiklerini söyledi.

Fikri mülkiyet potansiyeli yüksek ileri teknoloji fikirlerine girişime dönüşmeden önceki erken evreden başlayarak yatırım yapabildiklerini belirten Zontul, "EIF'in ana yatırımcısı olduğu bu fon, Türkiye'nin ilk teknoloji transfer fonu olmakla birlikte Türkiye'deki üniversitelerden beş kurumsal yatırımcısı olan tek girişim sermayesi fonu olma özelliği taşıyor." dedi.

EIF Proje Yöneticisi Özlem Çotuk, Avrupa Yatırım Bankası'nın ana hissedarı bulunduğu EIF'in risk finansmanı yoluyla teknolojik girişimler ve KOBİ'lere destek olduğunu ve bunun için girişim sermayesi fonlarını desteklediklerini anlattı.

"İkinci Bir Fon da Kurulacak"

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Fonu'ndan Türkiye için toplam 50 milyon avroluk kaynak ayrıldığı bilgisini veren Çotuk, "DCP ilk fon yöneticisi kuruluş oldu. İkinci bir fon kurulup yönetilmesi konusunda da süreç devam ediyor" diye konuştu.

Fonun kurumsal yatırımcılarından İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KaracaİTÜ ARI Teknokent'in bu tür oluşumları desteklemesinin ikinci faza geçişte önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Teknopark İstanbul Genel Müdürü İsmail Arı da bugüne kadar kurulmuş en büyük fon olması ve güçlü kurumsal yatırımcılarla deneyimli yönetimi nedeniyle fona katıldıklarını dile getirdi.

Bilkent Cyberpark TTO Yöneticisi Faruk İnaltekin, "Türkiye'de son yıllarda girişim sermayesi fonları ve melek yatırımcı ağlarıyla destek seçenekleri çoğaldı. Bilişim ve IT, geri dönüşü en hızlı alanlar olduğu için popüler görünmekle birlikte, DCP fonunun nano teknoloji, biyo teknoloji gibi alanlara da yönelmiş olması bizim için değerli." dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu da KOBİ'lere ve girişimcilere en uygun yaklaşımla onları ekosisteme dahil edebilmeyi amaçladıklarını söyledi.

Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri Haluk Bal ise "Yunanistan iyi bir ders olmalı. Deniz ve kum yetmiyor. Turizm rezervasyonları yazılımlarını geliştiren yazılım firmaları otellerden daha karlı olunca, Yunanistan bu duruma düştü. Biz de ya bu gelişimi sağlayacağız ya da lig düşeceğiz." yorumunu yaptı.

Hedef Küresel Pazara Rekabetçi Teknolojiler Sunabilmek

Merkezi Amsterdam bulunan teknoloji transferi hızlandırıcı ve tohum sermaye fonu, Türkiye'de dinamik, yenilikçi, üretken, yüksek büyüme potansiyeline sahip olan ama yatırım ve büyümenin gerçekleştirilmesi için gerekli finansal kaynakların sağlanmasında sıkıntı çeken vizyon sahibi teknoloji girişimcilerinin ihtiyaçlarını karşılayarak onlara ivme kazandırmayı hedefliyor.

Girişim şirketleri ve üniversitelerin fikri mülkiyet temelli araştırma çıktılarına yatırım amacıyla kurulan fon, üniversite ve araştırma merkezlerindeki yatırım fırsatlarının ticarileşmesine odaklanacak.

DCP, yeni geliştirilen ve pazarda hızlı büyüme potansiyeli gösteren teknolojileri erken aşamada destekleyerek, teknoloji transferi pazarının hareketlenmesine ve bu teknolojilerin yüksek katma değerinin ülke ekonomisine kazandırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye'de bu amaçla bağımsız yatırımcılar tarafından kurulup yönetilen ilk fon olma özelliği taşıyan DCP, EIF ağırlıklı olan kaynağı, küresel pazara Türkiye'den rekabetçi teknolojiler sunabilmek için değerlendirmeyi hedefliyor.

Bu doğrultuda, fikri mülkiyet temelli ve yeni kurulan girişimler (start-up), üniversite kaynaklı bilgi ve araştırmaların ticarileştirilmesi amacıyla kurulan girişim şirketleri (spin-off) ve Ar-Ge temelli KOBİ'leri tarayan ve gelen başvuruları değerlendiren DCP, pazara erişim ve karlılık potansiyeli yüksek yeni teknolojilere sağlayacağı yatırımla onlara küresel teknoloji şirketlerine dönüşme fırsatı sağlamış olacak.

DCP'nin yatırım hedefinde biyo-teknoloji, biyo-medikal, çevre ve tarım teknolojileri, nano-teknoloji, robotik, mekatronik ve iletişim teknolojileri gibi yüksek katma değer yaratacak teknoloji alanları öncelikli olarak yer alacak.

Türkiye'nin ilk teknoloji transfer fonu ve DCP hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.dcp.vc web adresini ziyaret edebilirsiniz.

AA kaynaklı haberimizi teknoloji tabanlı girişimlerini faaliyete geçirmek isteyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Akıllı Ev Sistemleri Girişimi Ingenious, Cannes’da Finale Kaldı!

$
0
0

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve başarılı “start-up”lara gelişimlerini hızlandırıcı destekler sağlayan “ITU GATE Uluslararası Hızlandırma Programı” kapsamında geçen yıl ABD’deki yatırımcılarla buluşma hakkı kazanan 8 firmadan biri olan Ingenious, yeni bir başarıya daha imza attı.

Ingenious, yaratıcı iletişim alanında dünyanın en önemli festivallerinden biri olan Cannes Lions bünyesinde teknoloji ve inovasyonu birleştiren girişimlerin ödüllendirildiği Start-up Academy’de finale kalan 10 girişim arasında yer almaya hak kazandı.

2013 yılında kurulan ve tak-çalıştır akıllı ev sistemlerinde uzman olan Ingenious; hiçbir altyapı kurulumu yapılmasına gerek kalmadan bir evi 15 dakika içinde ‘akıllı ev’ haline getirebiliyor. Sistemin beyni olan IO-Box’ın üzerindeki IR vericileri sayesinde TV, ses sistemi, uydu alıcısı ve klima gibi cihazların tüm fonksiyonlar akıllı telefon ya da tablet üzerinden yönetilebiliyor. Sistem ayrıca RF vericileri sayesinde ampul-duy ve fiş-priz arasına takılan uç üniteler ile ışıklar ve kahve makinesi gibi kumandalı olmayan diğer elektronik aletlerin kontrolünü de üstlenebiliyor.

Tüm bunların yanında Ingenious’un öne çıkan bir diğer özelliği ise kullanıcı alışkanlıklarını öğrenerek, kullanılmayan cihazları otomatik olarak kapatıp, evin enerji tüketimini de optimize ediyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.

“ITU GATE Uluslararası Hızlandırma Programı” ile Amerika’daki yatırımcılarla buluşma imkanı yakalayan firma, bugün Türkiye’nin önemli girişimcilik destek projelerinden İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. Şirketin önümüzdeki dönemlerde, Türkiye piyasasının yanı sıra kısa vadede Avrupa ve Rusya gibi pazarlarda Ingenious’u iyi bir marka olarak konumlandırmayı, sonrasında da ABD ve diğer pazarlardaki mevcut ürünlere güçlü bir rakip olmayı hedefliyor.

“ITU GATE Uluslararası Hızlandırma Programı” ve Ingenious hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.itugate.com ve www.ingenious.ioweb adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Teknoloji Meleği Kadın Girişimcilerin Hayalleri Projelerle Gerçekleşiyor!

$
0
0

Kadınların çalışma hayatındaki rolünün artırılması hedefiyle hayata geçirilen "Fikrim Artık İşim" ve "Teknoloji Melekleri" projeleri, kadın girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesini teşvik ederken, sağladığı istihdamla ekonomiye katkıda bulunuyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen "Teknoloji Melekleri" projesiyle, 18 - 25 yaş arası ve en az lise mezunu genç kadınlarınmobil teknolojiler sektöründe istihdam edilmesi ve girişimcilik kapasitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

İTO ve TOBB'un yanı sıra Coca-Cola ortaklığıyla hazırlanan "Fikrim Artık İşim" projesiyle ise kadın girişimci adaylarının özgüvenlerinin artırılması, iş dünyasına aktif katılımlarının sağlanması ve onların ekonomik refahlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.

AA muhabirine, eğitim sürecinde yaşadıklarını anlatan "Fikrim Artık İşim" projesi katılımcılarından Feyza Aktulga, eğitimler sürecinde girişimciliğin gerçek anlamını kavradıklarını söyledi.

Aktulga, sadece iyi bir iş fikrinin yeterli olduğunu düşünürken, aslında planlı, programlı ve stratejik hareket edilmesi gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek, daha önce moda tasarımcısı olarak çalıştığını ifade etti.

Eğitimlerin mesleğe bakışını değiştirdiğini anlatan Aktulga, şöyle devam etti:

"Mesleğimdeki deneyimlerimi girişimcilik eğitimiyle birleştirdim ve defile organizasyonlarına katıldım, dizilere kostüm tedariğinde bulundum. Hatice Hanım ve ekibi, eğitim sonrasında bizi hiç yalnız bırakmadı. Her türlü teknik ve bilgi desteğinin yanı sıra, kendi iletişim kanallarını bize açtı. Eğitim sonrasında Mutlu Alkan benim mentorüm oldu. Şu anda kendisinin kurucusu olduğu bir e-ticaret şirketinin yöneticiliğini yapmaktayım. Aynı zamanda markamın ilerlemesi için bu şirketin içinde benim de bir butiğim var. Ticari anlamda bir markanın nasıl yönetileceğini profesyonel bir ekiple öğreniyorum. Eğitimlerle fikir değil, o fikrin nasıl hayata geçirileceğini öğrendim. Yapabilmeyi, kendime güvenmeyi ve asla vazgeçmemeyi öğrendim."

"Her Kadının Becerebileceği Bir İş, Mutlaka Vardır"

"Fikrim Artık İşim" projesinin katılımcılarından Türkan Kanbur de Almanya'da doğup büyüdüğünü, evlendikten sonra Türkiye'ye yerleştiğini söyledi.

Kanbur, 10 yıl sonra eşinden ayrıldığını ve 2 çocuğuyla hayat mücadelesi verdiğini kaydederek, "Daha önce sekreterlik ve muhasebe elemanı olarak çalışıyordum. Projeyle tanıştıktan sonra herşey tamamen değişti." dedi.

Kendisinin, eğitime katılanlar arasından iş fikri seçilen 10 kişiden biri olduğunu belirten Kanbur, "Bayanlara özel alkolsüz karaoke kafe iş fikri ile Coca-Cola'dan 50 bin lira hibe aldım. Burada kına, doğum günü, nişan, mezuniyet, kadınlar matinesi gibi kadınlar için aklınıza gelebilecek her türlü etkinlik düzenliyoruz. Proje bitti ama Hatice hanım ile Coca-Cola çalışanları hala yanımda. Maddi ve manevi her türlü destek sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"Fikrim Artık İşim" projesi katılımcılarından Emine Eyüboğlu ise devlet memurluğu görevi süresince emekli olduğunda Karadeniz'de ekolojik turizm alanında çalışmayı hayal ettiğini, bu projeyle hayalini gerçeğe dönüştürmeye adım attığını söyledi.

"Hem insanlara hizmet vereyim, hem hayalimi gerçekleştireyim, hem emekliliğimi doğada geçireyim istedim" diyen Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Eğitimler sonunda işin alfabesini öğrendim. Eğitim bittikten sonra uygulama aşamasında bocalayabiliyorsunuz. Benim hayalim için çok fazla sermaye gerekti. Emeklilik sermayemi bu işin içine koydum ancak yeterli olmadı. Bu noktada bize atanan mentorler devreye girdi ve yol gösterici oldu. Yaptığımız görüş alışverişleri sonrasında gerekli sermayeyi mesleki deneyimimi finansa dönüştürerek toparlamaya karar verdik. Şu anda İlkyardım Eğitim Merkezi'nde yönetici olarak çalışıyorum. Bu işten kazandığım ve emekli maaşımı her ay hayalim olan işe aktarıyorum. Şu anda projemin fizibilite ve inşaat çalışmaları devam ediyor. Hayalimi eninde sonunda gerçekleştireceğim. Hibe almak önemli değil. Her kadının becereceği mutlaka bir iş vardır. Bununla hayallerini gerçekleştirebilir."

"Ticarette Artık Kadınlar Ön Plana Çıktı"

"Teknoloji Melekleri" projesi katılımcılarından Ezgi Eskici, lise öğrencisiyken ticarete atılmayı hedeflediğini belirterek, öğretmenlerinin kendisini bu projeye katılması yönünde teşvik ettiğini kaydetti.

Eğitimin ardından iki aydır çalışma hayatına atıldığını, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi'nde İşletme alanında öğrenimi gördüğü bilgisini veren Eskici, "Ticaret denildiğinde erkekler ön, kadınlar arka plandaydı ama artık öyle değil. Kadınlar da ön plana çıktı. Teknolojiden uzaktım ama işin içine girince iyi yerlere geleceğime inanıyorum." diye konuştu.

Aynı projenin katılımcılarından Melek Dilara Baştaş ise üniversitede gıda teknolojisi alanında eğitim aldığını, mezun olduktan sonra uzun bir süre iş bulamadığını söyledi.

Projenin tamamlanmasının ardından bir teknoloji mağazasında istihdam edildiğini aktaran Baştaş, "Bu işe girmeden önce 10 günlük başka bir eğitim aldık. Burada da iletişim teknikleri, beden dili uzmanlığı ve satış alanında teknik bilgiler edindik. Mezun olduğum alandan çok farklı bir iş yapıyorum ama işimden çok memnunum. Teknolojinin sonu yok, size çok fazla kariyer basamağı sunuyor. Şu anda iletişim danışmanı olarak başladık ama bunun ilerisini hedefliyorum" değerlendirmesini yaptı.

"Kadınların Dinamizmi ve Pratikliği Teknolojik İlerlemede Önemli Bir Rol Oynayacak"

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, teknolojinin sağlam ve sürdürülebilir ekonomik gelişmenin temeli olduğunu belirterek, birçok ileri teknoloji şirketinin, yüzlerce ülke ekonomisinden daha büyük ve güçlü durumda bulunduğunu kaydetti.

Bu nedenle Türkiye'nin bu konudaki girişimci yönü ve potansiyelini daha aktif bir şekilde kullanması gerektiğini vurgulayan Çağlar, "Kadınlara bu konuda büyük iş düşüyor. Onların dinamizmi ve pratikliği teknolojik ilerlemede önemli bir rol oynayacaktır. Biz İTO olarak bu konuda girişimcileri desteklemeye ve katkı sunmaya devam edeceğiz. Kadın girişimcilerin teknoloji alanındaki başarılarının ve kadın istihdamı konusunda atılan adımların meyvelerini ülkece toplayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Komisyonuİcra Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal da girişimci ruhuna sahip kadınların istihdamının artırılmasına yönelik gerçekleştirdikleri "Fikrim Artık İşim" ve "Teknoloji Melekleri" projelerine ilişkin bilgi verdi.

"Fikrim Artık İşim" projesinde kadınlara KOSGEB aracılığıyla girişimcilik eğitimleri verdiklerini anlatan Kal, "Bu eğitimlerin sonunda 50 bin liralık hibe vardı. Ancak biz gördük ki hibe önemli değil. Kadının aldığı eğitim ve desteğin yanı sıra özgüvene kavuşması çok daha önemli. Yola beraber başladığımız arkadaşlarımızın, yolun sonunda söylediği 'Siz bize hibe verseniz de vermeseniz de biz yolumuza devam edeceğiz ve girişimci olacağız' cümlesi bizim için çok değerli. Balığı vermek değil, balığı tutmayı öğretmeyi önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kal, "Teknoloji Melekleri" projesiyle ise kadınların mobil teknoloji sektöründe faaliyet göstermelerini amaçladıklarını dile getirerek, proje sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliğe sahip 'Teknoloji Satış Uzmanı' sertifikası verdiklerini bildirdi.

Sertifikalarını alan katılımcıların işe yerleştirildiğini aktaran Kal, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstihdam projenin ilk ayağıydı. İkinci ayağı ise girişimcilik. Bu kapsamda KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerine katılan 20 genç kızımızla 'Proje Pazarı' etkinliği de düzenleyeceğiz. Buradan seçilecek 2 kızımız da Silikon Vadisi'ne gidecek ve önemli yatırımcılara projelerini sunma, dünya pazarına açılma fırsatı yakalayacak. Türkiye'nin geleceği ve 2023 hedeflerine ulaşılmasının tek yolu girişimcilikten geçiyor. Türkiye'de kadın girişimcilerin sayısının 103 bini bulduğu söyleniyor. Ne zaman ki girişimci kadın sayısı 1milyonlara ulaşırsa, o zaman iyi bir yerdeyiz demektir. Silikon Vadisi'ne gidecek kızların projelerinin sağlam olması gerek."

"Teknoloji Melekleri Projesi" hakkında daha detaylı bilgi edinmek istersenizwww.teknolojimelekleri.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Şehir Sosyal Girişimcilik Okulu İlk Mezunlarını Verdi!

$
0
0

Şehir Girişimcilik Sistemi'nin bir yapı taşı olarak kurgulanan ve Şehir Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuluçka Merkezi incuba.city tarafından organize edilen Sosyal Girişimcilik Okulu, 2015 Bahar döneminde 6 haftalık yoğun bir eğitim sonunda ilk mezunlarını verdi.

32 öğrenci ile başlayan programı toplam 13 öğrenci başarıyla tamamlayarak Başarı Sertifikaları’nı İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu'ndan aldılar.

Sosyal Girişimcilik Okulu’na katılan öğrenciler sosyal girişimciliğin temelleri, sorun tespiti ve çözümü, liderlik, çözüm tasarımı, sosyal değişim, sosyal girişimlerde iş modeli kanvası ve finans kaynaklarına erişim, sunum teknikleri ve hazırlığı, sosyal etki ölçümü gibi temel bilgiler edindiler. Girişimcilik gurusu Steve Blank ve ekibinin geliştirdiği ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılan "Lean LaunchPad Methodology" - Yalın Girişim Metoduçerçevesinde gerçekleşen oturumlar sonuda her hafta önceden belirlenen kilometre taşlarına erişmeyi hedefleyen ve her biri önemli bir sosyal problemi çözmeyi amaçlayan projeler geliştirildi.

Haziran 2015 tarihinde İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren incuba.city, "Şehir Girişimcilik Okulu" isimli projesiyle TÜBİTAK 1601 - Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı Oluşturulması ve Yürütülmesi 2015 Yılı Çağrısı'nı kazanarak 36 ay boyunca destek almayı başardı. İlk program 2015-2016 Sonbahar döneminde ŞEHİR öğrencileri ve akademisyenleri için açılacak. Sosyal Girişimcilik Okulu, bu sertifika programı ile birleştirilecek, ve her dönem gelişen bir içerikle tekrarlanarak İstanbul Şehir Üniversitesiöğrencileri arasında sosyal girişimcilik kültürünün yayılmasını sağlayacak. Program başvuruları yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde açılıyor.

incuba.city hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.incuba.city web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Fikrim Var İmkanım Yok Diyen Mucitler İçin Üretim Üsleri Yolda!

$
0
0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 7'den 70'e tüm araştırmacıların, kendi fabrikaları gibi kullanabilecekleri dijital üretim ve tasarım laboratuvarlarını kurmaya başlayacaklarını bildirdi.

Işık, "Fikrini ürüne dönüştürmek isteyen araştırmacılarımız, FabLab olarak adlandırılan bu laboratuvarlarda kendi prototiplerini geliştirecek, dünyadaki tüm buluşları görebilecek ve kendi buluşunu anında dünya pazarına sunabilecek." dedi.

Işık, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğunu vurguladı. Ülkede, "ortaya yeni bir şeyler koymak" adına büyük bir potansiyel olduğunu ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini dile getiren Işık, şimdi bu konuda yeni bir adım daha attıklarını ifade etti.

Işık, 7'den 70'e tüm araştırmacıların, kendi fabrikaları gibi kullanabilecekleri dijital üretim ve tasarım laboratuvarlarını kurmaya başlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Fikrini ürüne dönüştürmek isteyen araştırmacılarımız, FabLab olarak adlandırılan bu laboratuvarlarda kendi prototiplerini geliştirecek, dünyadaki tüm buluşları görebilecek ve kendi buluşunu anında dünya pazarına sunabilecek. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 400'ü aşkın sayıda olan bu laboratuvarlar, girişimcilerimiz için önemli bir fırsat olacak. Küresel FabLab ağına üye olacak bu yapılar, herkesin erişimine açık olacak. Söz konusu laboratuvarlar, hem yerel girişimcilerimizin uluslararası buluş ve icatlara erişimini sağlayacak hem de uluslararası araştırmacıları ağ yoluyla ülkemizdeki araştırmacılarla işbirliği yapmaya teşvik edecek."

 "İlk Etapta Bilim Merkezlerinde Kurulacak"

İlköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrenciler ile yenilikçi ve yaratıcı yeteneği olan tüm girişimci ve araştırmacıların yararlanabileceği laboratuvarların, ilk etapta bilim merkezlerinde kurulmaya başlanacağını anlatan Işık, sonraki aşamalarda ise laboratuvarların üniversitelerde, organize sanayi bölgelerinde ve teknoloji geliştirme bölgelerinde yaygınlaştırılacağı bilgisini verdi.

Bakan Işık, bu laboratuvarlarla sayısı şu an üç olan ancak tüm illerde açılması planlanan bilim merkezlerinin daha büyük bir cazibe merkezi haline geleceğini bildirdi.

 "Günler, Aylar Süren Bilgi Paylaşımı Anlık Hale Gelecek"

FabLab'ların kurulmasıyla, buralarda geliştirilen ürünlerin ticarileşmesinin hızlanacağını, tasarım yazılımlarına ve üretim süreçlerine erişimin etkin hale geleceğini aktaran Işık, üç boyutlu yazılım ile de üretim teknolojilerinin Türkiye'de gelişiminin sağlanacağını söyledi.

Laboratuvarlardaki ağ sayesinde araştırmacıların, ilgilendikleri alanla ilgili dünyadaki diğer çalışmaları anında görebileceğini anlatan Işık, "Şu anda günler, aylar süren bilgi paylaşımı da anlık hale gelecek. Diyelim ki bir araştırmacımız, bir ürün yapmak istiyor ama o ürünü veya benzerini dünyada başka biri yapmış. Araştırmacımız, o kişiden onay alması halinde, yapılan ürün anında bu merkezlerimizdeki 3 boyutlu yazıcılardan çıkarılacak. Bu sayede araştırmacımız, çalışmalarını çok daha nesnel bir zeminde ve çok daha hızlı yapabilecek." diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, FabLab'ların tıptan mühendisliğe, mimarlıktan sanat tasarımına, enerji ve çevre çözümlerinden akıllı şehir sistemlerine, sağlıktan emniyet ve güvenliğe kadar birçok alanda kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

FabLab hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz en.wikipedia.org/wiki/Fab_lab web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

"Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı" Yayımlandı

$
0
0

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan, 6 hedef altında 85 eylemden oluşan 2015-2018 yıllarına ilişkin "Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı (VSEP)" yayımlandı.

Yüksek Planlama Kurulunun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan "Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planının (2015-2018)" kabulüne ilişkin kararı Resmi Gazete'de yer aldı.

Buna göre, VSEP, Türkiye'nin son 10 yılda gösterdiği ekonomik büyüme performansının sürdürülebilir kılınmasını ve yüksek katma değerli, yüksek teknolojili üretime dayalı sanayi yapısına dönüşümü yönlendirmeyi amaçlıyor.

Sanayinin verimlilik temelli yapısal dönüşümünü hızlandırma temel amacı doğrultusunda genel strateji çerçevesi oluşturularak, öncelikler ve dönüşüm alanları belirlenerek, başvurulacak başlıca politika araçları tanımlandı. Bu çerçevede, 6 hedef altında 85 eylemden oluşan eylem planı hazırlandı.

VSEP verimlilik alanındaki gelişmelerin veri ve analizler yoluyla değerlendirilmesi ve toplulaştırılması amacıyla,

  • "İstihdam ve İşgücü Verimliliği",
  • "Yatırım Ortamı ve Sermaye Verimliliği",
  • "Sanayinin Fiziksel Gelişimi",
  • "Sürdürülebilir Üretim",
  • "Ar-Ge ve Teknoloji",
  • "Eğitim".

olmak üzere 6 durum analizi raporuyla desteklendi.

VSEP’in hedefleri şöyle belirlendi:

  • Verimlilikle ilgili alanlarda politika oluşturma süreçlerini geliştirmek ve izlenebilirliği artırmak.
  • Eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki uyumu güçlendirmek ve işgücü verimliliğini artırmak.
  • İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirlerle sermaye verimliliği oranlarını yükseltmek.
  • Sanayide sürdürülebilir üretim altyapısına dönüşüm sürecinde uygulama ve teknolojileri yaygınlaştırmak.
  • Üretimin mekansal organizasyonuyla elde edilen faydayı artırmak, bu doğrultuda bölgesel ve sektörel güç birlikleri oluşturmak.
  • Başta KOBİ'ler olmak üzere firmaların teknolojik donanımlarını, kurumsallaşma, verimlilik uygulama ve Ar-Ge kapasitelerini güçlendirmek."

İstihdama Yönelik Teşvikler Çeşitlendirilecek

VSEP kapsamında, eğitim-istihdam bağlantısı güçlendirilecek, Türkiye Yeterlilik Çerçevesinin yapılandırılmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak, eğitim programları meslek standartları doğrultusunda güncellenecek. İlk ve ortaöğretimde fen ve matematik müfredatı, Türkiye Yeterlilik Çerçevesi doğrultusunda yenilenecek. Mühendislik ve fen bilimleri lisans programlarına yönelik Kalite Güvence Sistemi oluşturulacak. KOBİ'lerde teknik personelin donanım ve becerilerini artırmaya yönelik ülke ölçeğinde bir program oluşturulacak.

Kadınların işgücüne katılım düzeyini artırmaya yönelik Türkiye’ye özgü bir model oluşturulup uygulamaya konacak. İstihdama yönelik teşvikler çeşitlendirilecek. Sanayi bölgelerinde kadınlar üzerindeki çocuk bakımı yükünün azaltılmasına yönelik olarak başlatılan uygulamalar ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Bölgesel ve Sektörel Verimlilik Gelişim Haritası Oluşturulacak

  • Verimlilik alanındaki sorunların sanayi sektörleri ve bölgeler özelinde farklılaşma ve yoğunlaşma düzeylerini belirleyen, saha araştırma ve gözlemlerine dayalı bir araştırma ve analiz çalışması yürütülecek. Türkiye Bölgesel ve Sektörel Verimlilik Gelişim Haritası oluşturulacak.
  • Teşvik ve finansal destek olanakları güçlendirilecek, desteklerin etkilerinin izlenmesine yönelik bir mekanizma oluşturulacaktır. Sektörler, alt sektörler ve bölgeler düzeyinde sermaye verimliliğini izlemeye olanak sağlayacak şekilde, sermaye stoku sayımları ve tahminleri yapılacak, bu doğrultuda sermaye verimliliği istatistikleri yayımlanacak.
  • Türkiye Yatırım Potansiyeli Bilgi Bankası oluşturulacak. Yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi imkan tanıyacak şekilde, kurumların güncel verilerini kullanan internet tabanlı bir sorgulama arayüzü hazırlanarak pilot illerde kullanıma açılacak.
  • Sanayi işletmelerinin eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarının sistematik bir biçimde izlenmesine ve giderilmesine, verimlilik alanındaki bilimsel ve teknik kapasitenin uygulamalı eğitimler ve model fabrika gibi uygulamalarla güçlendirilmesine, bilimsel yayın ve etkinliklerin niteliğinin yükseltilmesine ve bu kapsamda üniversite-sanayi-kamu arası ortak iş yapabilme kabiliyetinin artırılmasına imkan sağlayacak şekilde Verimlilik Akademisi kurulacak.
  • İşletmelerin rekabet öncesi işbirliği, Ar-Ge, tedarik, atık yönetimi ve pazarlama faaliyetlerinde ortak davranmalarına olanak sağlayacak şekilde bilgi ve veri paylaşımına gidebileceği Sanayi Etkileşim Ağı (işletme sosyal ağ platformu) oluşturulacak. Katılımın gönüllü olması öngörülen ağa yönelik olarak sistem tasarımı aşamasında pilot uygulamalara başvurulacak.
  • KİT'lerde bağımsız denetim ve iç kontrol sistemi hususlarının hayata geçirilmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılarak karar alma süreçleri etkinleştirilecek, KİT'lerin verimlilik ilkelerine göre faaliyet gösterme kapasiteleri artırılacak.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


2015 İtibariyle En Girişimci ve Yenilikçi Olan Üniversiteler Açıklandı!

$
0
0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksini açıkladı.

Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri açıklandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin 2015 yılında en girişimci ve yenilikçi üniversitesinin, 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildirdi. Bu yılın birincisinin 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu aktaran Işık, ikinci sırada 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğunu ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,üniversite ve teknoloji transfer ofisi sayılarında önemli artışlar yaşandığını ancak hala arzu edilen noktada olunmadığını belirterek, üniversitelerdeki kalitenin artırılması gerektiğini bildirdi. Endeks sıralamasına giren üniversiteleri tebrik eden Işık, listenin hazırlanmasında katkısı bulunan kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Türkiye'nin mutlaka bilgiyi ve teknolojiyi üreterek, katma değere yansıtması gerektiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Şunu memnuniyetle ifade etmeliyim ki ülkemizde bilimin, teknolojinin ve girişimciliğin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor ve bu alanda güzel gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizde bilim ve teknoloji alanındaki bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Nitelikli insan kaynağı bakımından 2002'de 28 bin 964 olan Ar-Ge personeli sayısı 2013'de 112 bin 969'a yükseldi. Son 13 yılda ülkemizde 76 olan üniversite sayımız 193'e, 2 olan teknopark sayımız 61'e, Ar-Ge merkezi sayımız 192'ye ve teknoloji transfer ofisi sayımız ise 34'e ulaştı.

Üniversite sayısındaki bu artışla birlikte 2002 yılında 74 bin olan akademisyen sayısı da 2014 yılında 142 bine yükseldi. Ülkemizde 2002 yılında 8 bin 995 olan bilimsel yayın sayısı 2013 yılında 26 bin 259'a çıktı. Patent açısından da 2002 yılında 414 olan başvuru sayısı, yaklaşık 12 kat artış göstererek, 2014 yılında 4 bin 869'a yükseldi. Bu rakamlar ülkemizde bilim, teknoloji ve Ar-Ge alanındaki gelişimi net olarak ortaya koyuyor."

Temel Bilimleri Tercih Eden Öğrencilere 2 Bin Liraya Kadar Burs

Bilgi ekonomisinin temelini, nitelikli insan kaynağı ve nitelikli bilgi üretiminin oluşturduğunu belirten Işık, bu bilgiyi üretmek için de temel bilimlerdeki yetkinliklerin güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bugün üniversite tercihlerinin ilk günü olduğuna işaret eden Işık, temel bilimleri tercih edenlere verilen burslara dikkati çekti.

Bakan Işık, geçen yıl üniversite giriş sınavlarında ilk 10 bine giren öğrencilere temel bilimleri tercih etmeleri halinde aylık 2 bin liraya kadar burs vermeye başladıklarını hatırlatarak, bu yıl ise söz konusu bursu, ilk 25 bine giren öğrenciler için de uygulamaya başladıklarını açıkladı.

Temel bilimlerin daha cazip hale getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini anlatan Işık, "Asıl hedefimiz, gençlerimizi üniversite tercihinde asıl motive eden mezuniyet sonrasında iş bulma noktasında açılım yapmak. Bunun üzerinde çalışıyoruz." dedi.

 "Üniversitelerdeki Kalite Mutlaka Artırılmalı"

Üniversite ve teknoloji transfer ofisi sayılarında önemli artışlar yaşandığını ancak hala arzu edilen noktada olmadıklarını dile getiren Işık, üniversitelerdeki kalitenin mutlaka artırılması gerektiğini bildirdi.

Her üniversitenin bir misyon üstlenmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Işık, bunun, ülkenin sosyo ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Bakan Işık, üniversitelerin rekabet etmeleri gerektiğini de belirterek, "Bu endeksi açıklamamızın önemli nedenlerinden biri de budur. İsteğimiz, arzumuz, Türkiye'de dünya ile yarışan üniversitelerin sayısının çoğalması. Şu anda bir elin parmaklarını geçmeyen üniversitemiz var dünyayla yarışan. Halbuki Türkiye gibi potansiyeli güçlü bir ülkenin, dünyada ilk 400'de en az 10'un üzerinde üniversitesinin olması gerekiyor." diye konuştu.

 "Endeks, Üniversitelerin Eğitim Kalitesine Göre Sıralandığı Bir Liste Değil"

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ni çok önemsediklerini vurgulayan Işık, 4 yıl önce başlattıkları endeks çalışmasının bugün kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştüğünü bildirdi.

Bakan Fikri Işık, söz konusu endeksin, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama olmadığını vurgulayarak, "Bu endeksin amacı, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performansını ölçmektir" dedi.

Endeks belirlenirken üniversiteleri; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre planladıklarını anlatan Işık, bu yıl, geçen yıla göre tüm üniversitelerin puanlarında artış olduğunu ifade etti.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sıralaması 2015

tübitak.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

5G Teknolojisinde Türk Bilim İnsanlarının Global Başarısı!

$
0
0

Tolga Dinç ve Samet Zihir isimli iki genç araştırmacı 5G ve ötesindeki kablosuz iletişim teknolojileri alanında fonksiyonellik ve güç özellikleri ile ulaşılabilecek en yüksek performansa sahip devreleri geliştirdiler.

Tolga Dinç ve Samet Zihir’in geliştirdiği bu devreler, günümüzdeki en yüksek mobil iletişim standardı 4G/LTE'nin bir sonraki adımı olan 5G teknolojisinin çalışma frekansı olacağı tahmin edilen 60GHz'de çalışmakta. Bu yüksek frekans 5G standardı ile HD kalitesindeki videoları bir saniye içinde cep telefonumuza indirebileceğiz. Ayrıca bu teknoloji ile günümüzde kullanılan çok yüksek maliyete sahip sistemler çok daha ucuz ve yüksek performanslı sistemler ile değiştirilebilecek.

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu araştırmacılar üzerinde çalıştıkları projeleri ile Amerika’da bu alandaki dünyanın en prestijli bilimsel konferansları olan ve Mikrodalga ve Radyo Frekansı (RF) ve milimetrik dalga entegre devreler alanındaki gelişmelerin duyurulduğu (IEEE International Microwave Symposium (IMS) /IEEE Radio Frequency Integrated Circuits (RFIC)) Radyo Frekansı Entegre Devreler Sempozyum’larında üstün başarı ödüllerini de kazandılar.

5G Teknolojisinde Çığır Açan Çalışma

Benzer frekans ve alanda birçok araştırma yapılmakta ve her grup veya kuruluş elde ettiği en yüksek değerleri duyurmakta. Samet Zihir bu alanda ulaşılabilecek en fonksiyonellikte/yoğunlukta ve en yüksek güce sahip devreyi tasarladı. Bu çalışma ile silikon teknolojisiyle tasarlanabilecek sistem büyüklüğünün ve kompleksitesinin ulaşabileceği boyutlar tüm dünyaya gösterilmiş oldu.

Tolga Dinç ise dünyanın aynı frekansta aynı anda veri alıp gönderebilen ilk çipini tasarladı. Kablosuz iletişim ders kitapları aynı anda aynı frekansta veri göndermenin imkansız olduğunu yazar. Son bir kaç yıldaki araştırmalar her ne kadar bunun mümkün olduğunu gösterse de şu ana kadar bunu başarabilen bir çip 3G/4G/LTE frekanslarında bile tasarlanamamıştı.

Şu anda Columbia University’de doktorasına devam eden Tolga Dinç ve University of California-San Diego’da doktorasına devam eden Samet Zihir, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Yaşar Gürbüz’ün kurucusu olduğu Mikroelektronik Grubu’nda da araştırma çalışmalarını yürütmüşler.

Genç Araştırmacılar Tolga Dinç ve Samet Zihir anlatıyor:

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu Tolga Dinç:

"2020 yılına kadar 5G teknolojisinde kablosuz teknoloji kapasitesi ihtiyacı 1000 katına çıkacak. Son yıllardaki verilere göre özellikle multimedia uygumalarının akıllı telefonlarda ve tabletlerde yaygın kullanımı dolayısıyla kablosuz veri trafiği ve kapasiteye olan ihtiyaç her yıl 2 katına çıkmakta. Bu 2010 yılından 2020 yılına kadar, yani 4G teknolojisinden gelecek olan 5G teknolojisine kadar, kablosuz teknoloji kapasitesine olan ihtiyacın 1000 katına çıkması demek. Ayrıca daha hızlı erişime olan istek 2020'de de bitmeyecek ve her geçen yıl katlanarak devam edecek. Telekomünikasyon sektörü için bu çözülmesi gereken çok büyük bir sorun ki bunlar “grand challenge” ya da “1000 X challenge” diye isimlendiriliyor. Kapasiteyi arttırmak için hali hazırda kullanılan teknikler doygunluk noktasına ulaştığı için wireless iletişim sektöründe devrim olarak niteleyebileceğimiz yeni yöntemlerin geliştirilrmesi gerekiyor. Wireless iletişim sektöründeki bu büyük soruna çözüm olabilecek, alışılmışın dışında teknikler ve sistemler geliştirmek için çalışıyoruz."

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu Samet Zihir:

"Projemiz 3-4 yıl içerisinde milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojilere katkı sağlayacak. İnsanoğlunun daha hızlı iletişime olan isteği hiç bitmiyor ve bitmeyecek. Projemizin asıl hedef bir sonraki jenerasyon cep telefonu ve baz istasyonları için kullanılması olacak. 3-4 yıl içerisinde projemizin milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojiye bir katkısı olmasını bekliyoruz. Ayrıca devreleri tasarlarken geliştirdiğimiz tekniklerin otomotiv ve savunma sektörüne de katkısı olacağını söyleyebiliriz. Ödüllerden sonra çok güzel geri dönüşler aldık. Bir çok mobil iletişim şirketi bizimle işbirliği fırsatları için iletişime geçti."

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bilkent Cyberpark'tan 100 Girişimci Adayına Ücretsiz İş Planı Kampı!

$
0
0

Cyberpark bir yeniliği hayata geçiriyor; Cyberpark BİGG M.A.R.K.A. (Bireysel Genç Girişimci Mentör Destekli Araştırma Kapasitesi Artırma) projesi ile girişimci adaylarına hazırlık desteği sunuyor.

TÜBİTAK’ın bu yıl faaliyete geçen yeni uygulaması ile 1512 Bireysel Genç Girişim Programı'na başvurmak isteyen tüm girişimci adaylarının yolları artık önce“Uygulayıcı Kuruluş”lara başvurmaktan geçiyor. Çetin bir eleme sürecinden geçerek belirlenen Uygulayıcı Kuruluşlar, önümüzdeki yaz boyunca girişimci adaylarının iş fikri başvurularının başarılı bir girişime dönüşmesi için onlara iş planı hazırlama desteği verecekler.

Bu kapsamda çok yüksek bir puan ile Tübitak 1601 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Bilkent Cyberpark, girişimci adayları için uygulayacağı eğitim kampını BİGG MARKA ismi ile duyurdu. 6-30 Temmuz tarihleri arasında, internet üzerinden başvurulacak program, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşecek yoğun bir eğitim ve mentöring kampı ile devam edecek.

Programa kabul edilen girişimci adayları, tüm kamp boyunca Cyberpark tarafından misafir edilecekler ve her bir girişimci adayı piyasa ederi yaklaşık 10,000 TL tutarında olan bireysel danışmanlık ve koçluk hizmetinden herhangi bir ücret ödemeden faydalanacaklar.

12 yılı aşkın kuluçka tecrübesi ile, genç girişimlerin sıklıkla yaşadığı sıkıntıları yakından tanıyanBilkent Cyberpark, kurguladığı bu program ile girişimci adaylarının yola hazırlıklı çıkarak, iş fikirlerinin iyi hazırlanmış planlar doğrultusunda hayata geçmesini ve başarılı girişim oranının artmasını hedefliyor. Girişimci adaylarına "Cyberpark BİGG M.A.R.K.A farkı ile işe sağlam başlayın!"şeklinde seslenen Bilkent Cyberpark tüm ilgilenenleri başvuru için web sitesine bekliyor.

BİGG M.A.R.K.A. (Bireysel Genç Girişimci Mentör Destekli Araştırma Kapasitesi Artırma) projesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz biggmarka.cyberpark.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi girişimci adayı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Google Bilim Fuarı 2015'te Türkiye'den 5 Finalist Proje Var!

$
0
0

Dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini paylaşmaya davet eden Google Bilim Fuarı 2015’te aylar süren titiz değerlendirmelerin ardından bu yılın 90 bölgesel finalisti belli oldu. Bu yılın bölgesel finalist olarak seçilen projeleri arasında Türkiye’den de beş finalist proje yer alıyor.

Bölgesel finale kalan 90 genç bilim insanı21 Eylül’de Mountain View Kaliforniya’da düzenlenecek ödül törenine katılacak 20 Global Finalist arasında yer almak için yarışacak.

Bundan beş ay önce dünya genelinde yaşları 13-18 yaşları arasında olan öğrencilerden tutkularını yansıtacak, belki başarısız olacak ama belki de dünyayı değiştirebilecek bir fikri hayata geçirmeleri ve bu fikirleri Google Bilim Fuarı kapsamında paylaşmaları istendi.

Bu süreçte dünya genelinde var olan sorunlara çözüm bulma çabasıyla; kalp hastalıklarının erken teşhisinden otomatik toprak nemlendirme sistemine kadar uzanan binlerce proje ile dünyanın her yerinden başvurular alındı.

Aylar süren titiz değerlendirmelerin ardından bu yılın 90 bölgesel finalisti belli oldu. Finale kalan bu projeler bilimsel ruh, yaratıcılık ve küresel yaklaşımlarıyla diğerleri arasından sıyrılmayı başardı.

Bu yılın bölgesel finalist olarak seçilen projeleri arasında Türkiye’den de beş finalist proje yer alıyor:

  • TED Ankara Koleji - Sema Akkurt- 'Kaçınılamaz Atıkların Doğal Antianjiojenik’lere Dönüştürülmesi
  • TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi - Cem Buğra Kabaoğlu- 'Yaraları İyileştiren Sprey' - Yaraların İyileştirilmesinde Mezenkimal Kök Hücre ve Epitel Doku Hücrelerinin Kullanımı
  • TED Antalya koleji - Gaye Satılmış, Alper Yılmaz- Elektrospinning Yöntemi İle Üretilen Nanomanyetit Katkılı Nanolif İle Elektromanyetik Dalgalardan Korunma Kalkanı
  • Özel Ege Lisesi - Berker Alpöz, Mustafa Emin Tos- Görme Engelliler İçin Tasarlanmış Pasif RFID Tabanlı Akıllı Sinyalizasyon ve Navigasyon Sistemi
  • Özyeğin Üniversitesi - Metehan Emlik - Küresel Olmayan Astronomik Cisimler İçin İniş Sistemi Tasarımı Projesi

Ödüller arasında Scientific American ve Google’dan 100 bin dolarlık burs ve sınıf yardımı, Galapagos Adaları’na National Geographic Gezisi, Danimarka’daki merkezinde LEGO tasarımcılarını ziyaret etme fırsatı ve Virgin Galactic’in Mojave Havacılık ve Uzay merkezindeki yeni uzay gemisi turu yer alıyor. Bu yıl ayrıca İlham veren Eğitimci Ödülü’nün yanı sıra çevre veya sağlık sorunlarına yönelik bir proje için Toplumsal Etki Ödülü de verilecek.

Unutmayın, Bölgesel finale kalan 90 genç bilim insanı21 Eylül’de Mountain View Kaliforniya’da düzenlenecek ödül törenine katılacak 20 Global Finalist arasında yer almak için yarışacak.

Google Bilim Fuarı 2015 hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.googlesciencefair.com/tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

3. Geleceğin Patronları Yarışması İçin Başvurular Başladı!

$
0
0

Finansbank’ın, ilk işlerini kurma hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimci adaylarına finansman ve bilgi desteği sunmak için düzenlediği “Geleceğin Patronları” yarışmasının üçüncüsü için başvurular başladı.

Finansbank, geleceğin patronu olmak isteyen girişimcileri, yatırımcılarla buluşturmak üzere 16 Ağustos’a kadar projeleriyle beraber www.geleceginpatronlari.com adresinden başvuru yapmaya çağırıyor. Yarışma, Türkiye’nin her yerinden, iş fikrine ilişkin somut adım atmış ve işini büyütmek isteyen üniversite ve yüksekokul mezunlarına açık.

İstihdam ve katma değer yaratma potansiyeli olan orijinal projelerin hayata geçmesini sağlama hedefiyle Geleceğin Patronları Yarışması’nı düzenlediklerini belirten Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber,“Sağlıklı bir girişimcilik ekosisteminin kurulması, sürdürülebilir ekonomilerde kritik role sahip. Bu sebeple Türkiye’nin Finansçısı olarak yenilikçi iş fikri ile kendi işinin patronu olarak ekonomiye değer katmak isteyen yeni girişimcileri önemsiyor, Geleceğin Patronları Yarışması’nı düzenliyoruz.” dedi.

Projeler Melek Yatırımcılarla Buluşacak

Bu sene European Fund For Southeast Europe (EFSE) katkısı ile gerçekleştirilecek yarışmada ön elemeden geçen 50 projenin sahibi Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi tarafından verilecek olan “İş Modeli Eğitimi”ne katılmaya hak kazanacak. Bu projeler arasında yapılacak elemeden geçen ilk 20 girişimci ise yine Koç Üniversitesi tarafından verilecek “Geleceğin Patronları Akademisi Eğitimi”ne ücretsiz katılabilecek.

Projeler, Akademi eğitimi sonrasında yeniden değerlendirilecek ve en başarılı 10 proje 11 Kasım’da Finansbank Kristal Kule’de düzenlenecek finalde melek yatırımcıların da aralarında bulunduğu jüri karşısında yarışacak.

Finansbank, 1’inciye50 bin liralık sermaye desteğiödülü verirken finale kalan ilk 10 projeye de sıfır faizli, ödeme ertelemeli 50 bin TL’lik finans desteği sunacak.

Unutmayın, “Geleceğin Patronları” yarışmasının  başvuruları 16 Ağustos 2015 tarihine kadar devam ediyor.

“Geleceğin Patronları” yarışması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.geleceginpatronlari.com web adresini ziyaret edebilirsniz.

Haberimizi geleceğin patronu olmak isteyen girişimci adayı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Fikri Işık: Bilim Artık Sanayimizin Vazgeçilmezi Olacak!

$
0
0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, akademisyenlerin atama ve yükselme kriterlerinde, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ)çerçevesinde yürüttükleri faaliyetlerin dikkate alınacağını belirterek, "Ar-Ge'nin üniversitelerde daha önemli hale gelmesi ve 'toplam araştırma fonları'nın gelişmesi için performans kriterleri kullanılarak, 'Kurum Hissesi' sistemi yapılandırılacak, üniversitelere ve akademisyenlere yönelik teşvikler artırılacak" dedi.

Işık, Türkiye KÜSİ Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2018) hakkında açıklamalarda bulundu. Planda, 6 hedef çerçevesinde 31 eylemin belirlendiğini bildiren Işık, bakanlığın eylem planını uygulamaya başladığını söyledi. Belirlenen eylem planının bakanlık tarafından izleneceğini kaydeden Işık, söz konusu planla ülke sanayisinin, rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilen, yüksek teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir yapıya kavuşturulmasının amaçlandığını söyledi.

Bu kapsamda bakanlık himayesinde yükseköğretim kurumları temsilcilerden KÜSİ çalışma grubu oluşturulacağını belirten Işık, "26 Düzey 2 Bölgesinde (İstatistiki bölge birimleri sınıflandırması) KÜSİ çalışmalarının eş güdümü ve yönlendirmesini sağlayacak çalışma grubunun, Düzey 2 Bölge bazındaki toplantılarına yerel idareciler ve Kalkınma Ajansı temsilcileri de davet edilecek. Kamu, üniversite ve sanayi ihtiyaçlar, kapasiteler ve olanaklar bağlamında bölgelerden seçilen temsilciler bakanlıkla iletişimde olacak. Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) etkin çalışması, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB), TTO'lar ve Organize Sanayi Bölgelerde (OSB) yer alan birimler arasında iletişimin sağlanması, söz konusu birimlerin illerde yer alacak KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulları ile iletişimlerinin sağlanması için çalışmalar gerçekleştirilecek." diye konuştu.

"KÜSİ Portalı Oluşturulacak"

Eylem planı kapsamında KÜSİ Portalı da oluşturulacağına dikkati çeken Işık, böylece sanayiciye hizmet verecek öğretim elemanı, insan kaynağı ve altyapı imkanlarını içeren veri havuzunun geliştirileceğini ifade etti. "Nitelikli sanayici" havuzunun da oluşturulacağına ve tarafların birbirine ulaşmalarının teşvik edileceğine işaret eden Işık, portalın erişilebilir, kullanıcı dostu ve güncel yönetim sistemine sahip olacağını vurguladı. Portalda kamu strateji dokümanlarına ilişkin bilgilerin yanında bakanlığın, üniversitelerin ve arayüzlerin çalışmalarının da bulunacağına değinen Işık, ayrıca başarı hikayelerine de yer verileceğini dile getirdi.

Işık, OSB'lerde Ar-Ge destekleri, proje yazma ve teknoloji transfer hizmetleri gibi konularda çalışacak birimlerin oluşturulacağını belirterek, "OSB'lerde kurulacak veya kurulu söz konusu birimlerin, özellikle TGB'lerde TTO hizmeti veren birimlerle iletişim halinde çalışmaları eş güdüm halinde gerçekleştirilecek. Bakanlıkça OSB'lere bu yönde organizasyonlarına birim eklenmesi yönünde çalışmalar yapılacak." ifadelerini kullandı.

"Atama ve Terfide KÜSİ Faaliyetleri Avantaj Sağlayacak"

Akademisyenlerin atama ve yükselme kriterlerinde, KÜSİçerçevesinde yürüttükleri faaliyetlerin dikkate alınacağının altını çizen Işık, özellikle doçentlik atamasında, şirket kurmak, patent sahibi olmak, sanayi ile ortak proje üretmek gibi bilimsel yayın dışındaki faaliyetlerin, akademik kariyerlere olumlu katkıda bulunacağı düzenlemeler yapılacağını anlattı. Işık, ayrıca profesörlüğe atanmada KÜSİ faaliyetlerine katılanlara öncelik verilmesi yollarının araştırılacağını söyledi.

Bakan Işık, akademisyenlerin sanayide çalışabilmeleri, sanayide çalışan nitelikli personelin de üniversitelerde görev alabilmeleri sağlanacağına işaret ederek, "Akademisyenlerin sanayide geçici olarak çalışmasına, sanayideki yüksek lisanslı, doktoralı personelin de üniversitede ders vermesine imkan sağlayacak mevzuat değişikliği yapılacak. Buna göre akademisyene kariyerden bağımsız 5 yılda bir 3 ay veya 3 yılda bir 2 ay sanayide çalışabilme olanağı tanınacak." diye konuştu.

"Akademisyenlere Yönelik Teşvikler Artırılacak"

Üniversitelerin Ar-Ge fonlarının artırabilmeleri için Ar-Ge projelerinde kurum olanaklarından faydalanılması halinde proje maliyetine göre hesaplanan ve ilgili kurumun Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere proje bütçesine eklenen "Kurum Hissesi" sisteminin performansa dayalı yapılandırılacağına dikkati çeken Işık, "Ar-Ge'nin üniversitelerde daha önemli hale gelmesi ve 'toplam araştırma fonlarının' gelişmesi için performans kriterleri kullanılarak, 'Kurum Hissesi' sistemi yapılandırılacak, üniversitelere ve akademisyenlere yönelik teşvikler artırılacak." vurgusunu yaptı.

Işık, illerin Ar-Ge ve yenilik kapasitelerine ilişkin harita oluşturularak, bu kapsamda özellikle KÜSİ alanında il bazında politikalar hazırlanmasının sağlanacağını ifade etti. Kamu, üniversite ve sanayi arasında "İş Birliğine Dayalı Eğitim Modeli" oluşturulacağının altını çizen Işık, söz konusu modelle lisans eğitimi sırasında öğrencilerin üniversitenin yurtiçi veya yurtdışında anlaştığı firmalarda çalışma imkanı bulduğunu anlattı. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine yurtdışı üniversite ve araştırma kurumlarında teknoloji geliştirme konularında ortak proje yürütme imkanları sağlanacağına değinen Işık, ayrıca uygulamanın yapıldığı kamu kuruluşları ve kamu kurumları araştırma merkezlerinin de staj için öğrencilere olanak sunacağını belirtti.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Ülkemizdeki KOBİ Mentorluk Sistemi Değişiyor: SmartMentor!

$
0
0

Türkiye'de girişimciliğe en temel ve üst seviyede destek veren SmartsUnited hazırladığı "SmartMentor Eğitim Programı" ile TÜBİTAK tarafından desteklenen 8 Mentor Eğiticisi kuruluştan biri oldu.

Günümüzde pek çok eğitim programı yetişkinlerin özellikleri gözetilmeksizin sadece bilgi artırmaya yönelik olarak hazırlanıyor. SmartsUnited tarafından hazırlanan SmartMentor Eğitim Programı ise temelini Modern Yetişkin Eğitimi’nden alıyor.

SmartsUnited, SmartMentor Eğitim Programı ile

  • Kendisini sürekli geliştiren, araştırma yapan, öğrenen, geri bildirim alıp verebilen
  • Gözlem ve analiz yeteneği gelişmiş
  • Sistematik olarak inovasyon, işbirliği ve liderlik yapan

kişilerin mentorluk yapmasını amaçlıyor.

SmartMentor Eğitim Programına Kimler Katılabilir?

TÜBİTAK KOBİ Mentoru olabilmek için mentor adaylarında:

  • Sanayide yöneticilik deneyimi olan adaylar için 10 yıl
  • Girişimcilik deneyimi olanlar için 10 yıl
  • Mentorluk deneyimi olanlar için 10 yıl
  • Hem girişimcilik hem mentorluk deneyimi olanlar için 5 yıl

iş deneyimi şartı aranıyor. Bu şartı taşıyan ve ekonominin temel yapı taşları olan KOBİ’ler ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya açık tüm profesyoneller SmartMentor Eğitim Programı’na katılabiliyor.

SmartMentor Kapsamında Mentorluk Eğitim Süreci Nasıl İşliyor?

Bir süre önce TÜBİTAK tarafından 1601 - TÜBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında açılan “Mentor Eğiticisi Çağrısı” sonuçlandı. SmartsUnited; Türkiye genelinde 8, Ankara'da ise 2 Mentor Eğiticisi Kuruluştan biri olarak TÜBİTAK KOBİ Mentor Havuzu'nda yer alan mentorların aşağıdaki alanlarda kendilerini geliştirmelerini hedefliyor:

  • Teknoloji Tabanlı Başlangıç Firmalarına Yönelik Mentorluk
  • İleri Mühendislik ile Tasarım Mentorluğu

6 aylık dönemler boyunca yukarıdaki 2 alana göre kurgulanan "SmartMentor Eğitim Programı", 20 saati SmartMentor Sahada uygulaması ile birlikte toplam 60 saatlik bir programdan oluşuyor.

Ağustos ayı içerisinde mentor adaylarına uygulanacak Online Mentor Analizi Formu sonrası Eylül ayında başlayacak ve 16 hafta sürecek SmartMentor Eğitim Pogramı, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimlar Fakültesi (İİBF)’de güçlü işbirliği kuruluşlarıyla gerçekleştirilecek.

SmartMentor boyunca işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar Ankara Sanayi Odası (ASO), ODTÜ-MEMS (Mikro Elektro Mekanik Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi), ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, İTÜ ARI Teknokent, İTÜ GİNOVA (Girişimcilik ve İnovasyon UygulamaAraştırma Merkezi), İTÜNOVA TTO (Teknoloji Transfer Ofisi), ODTÜ GİP (Girişimcilik ve İnovasyon Platformu), ODTÜ GİMER (Girişimcilik Merkezi), ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, ODTÜ-BİLTİR Merkezi, ODTÜ-TEKPOL (Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi), Connection Raiser ve Viveka.

SmartMentor Eğitim Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.smartsunited.com web adresini ziyaret edebilir, Program ile ilgili aklınıza takılan her türlü sorunun cevabı veya katılım için ise SmartsUnited Direktörü Merve Akdağ ile iletişime geçebilirsiniz.

Haberimizi mentor olmak isteyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.


Türk Ekonomisine İyi Eğitimli Girişimciler Katkı Sağlayacak!

$
0
0

İzmir bölgesinde melek yatırım ve girişimciliği daha da yaygınlaştırmak amacıyla BIC Angel Investments ileİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde gerçekleşen imza töreni IYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, BIC Angel Investments kurucusu Dr. Joachim Behrendt, Softin Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve BIC Angel Investments melek yatırımcısı Coşkun Ural’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Melek yatırımcılık ve girişimcilik ekosistemin daha hızlı büyümesine katkıda bulunmak için eğitim seminerleri, yatırımcı buluşmaları ve startnow101 gibi yeni programlar açıklayan BIC Angel Investments, İzmir bölgesinde melek yatırım ve girişimciliği daha da yaygınlaştırmak için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği protokolü imzaladı.

Üniversitelilere Girişimcilik Fırsatı

Türkiye melek yatırımcılık ekosistemine katkılarından dolayı ‘Yılın Melek Yatırımcı’sı ödülünü de kazanan BIC Angel Investments’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Joachim Behrendt, Türkiye’de üniversite gençliğinin girişimcilik ve yeni fikirleri hayata geçirme konusunda daha da desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, genç girişimcilerin Türk ekonomisine belli bir dönem sonra önemli katkılar sağlayabileceklerini belirtti. Açıkladıkları startnow101 isimli program ile fikir aşamasındaki girişimlere bile destek olabilme kabiliyetine eriştiklerini söyleyen Behrendt, altın değerindeki genç fikirleri BIC Angel Investments içerisinde yer alan meslek duayenleri mentorluğünde hayata geçirmek istediklerini ekledi.

Girişimcilik Türkiye’nin Genlerine İşlenmeli

Gelişmiş ekonomilere bakılınca halen gelişim aşamasında olan Türkiye girişimcilik ekosistemine taze kan ve fikirlere ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Behrendt, gençlerin girişimcilik ve liderlik konusunda daha da fazla cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi. Behrendt, girişimcilik konusunda gençliğe ne kadar çok fırsat tanınırsa başarılı girişim çıkma oranının da aynı şekilde artış kaydedileceğini dile getirdi.

BIC Angel Investments hakkında daha detaylı bilgi için www.bicangels.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sanayi Tezleri Projelerine 7,2 Milyon TL Destek!

$
0
0

San-Tez Programı mayıs-haziran başvuru sonuçlarının belli oldu. Sanayi Tezleri Programı kapsamında 2015 yılında desteklenen toplam proje sayısı 17'ye, destek miktarı da 7 milyon 206 bin 244 lirayaçıktı.

Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı Mayıs-haziran dönemindeki başvurularından destek kararı alınan projelerin toplam bütçesi 2 milyon 238 bin liraya ulaştı ve bu tutarın 1 milyon 615 bin lirasıBakanlık tarafından hibe olarak karşılanacak.

Programla, sanayiye aktarılan üniversitelerdeki bilgi birikimi sayesinde sanayicilerin sorunları çözmek veya teknoloji seviyesini yükseltmenin hedefleniyor. Değerlendirilen 15 projeden destek kararı alınan 9 projenin toplam bütçesi 2 milyon 238 bin liraya ulaştı. Bu tutarın 1 milyon 615 bin lirasıBakanlık tarafından hibe olarak karşılanacak.

Desteklenen projelerin Batman, Uşak, Erzurum, Muğla, Kayseri, Bursa, İzmir ve Ankara illerinde bulunduğu görülmekte. San-Tez Programı kapsamında Batman Üniversitesi'nden ilk kez bir proje desteklenmeye değer bulundu. Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Zülküf Demir'in yaptığı 'Susam Zarını Soyma Makinası' başlıklı projeyle, gıda sanayinde ilgili üretim alanındaki makinelerde aşırı miktarda kullanılan su miktarı azaltılacak, tuz kullanımı ve çözeltiden çıkarma işleminden sonraki yıkama aşamaları tamamen ortadan kaldırılacak. Bu desteklerle birlikte 2015 yılında desteklenen toplam proje sayısı 17'ye, destek miktarı da 7 milyon 206 bin 244 liraya ulaştı.

Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz sagm.sanayi.gov.trweb adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.sanayi.gov.tr kaynaklı haberimizi sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi’nden Girişimcilik İçin İşbirliği!

$
0
0

ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi, Türkiye’deki teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminin geliştirilerek yaygınlaştırılması için işbirliği yapacak. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre iki kuruluş tarafından önerilecek teknoloji tabanlı girişimciler, kuluçka programı ve ofis desteğinin yanı sıra, ODTÜ Teknokent’in ABD’de Silikon Vadisi’nde bulunan T-Jump SF Merkezi’nde düzenlenecek programlara katılabilecek.

ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi tarafından girişimcileri desteklemek ve Türkiye’deki teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminin geliştirilerek yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen işbirliği ilk olarak, ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından, organize edilen, Türkiye’nin en büyük ve lider girişimcilik yarışması Yeni Fikirler Yeni İşler’e katılan girişimcileri kapsayacak. Bu yıl 11.si gerçekleştirilen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması (YFYİ) kapsamında seçilecek teknoloji tabanlı girişimciler Koç Üniversitesi Kuluçka Programı dahilinde yürütülen hızlandırma programına başvurabilecek.

ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi tarafından yapılan işbirliği kapsamında ayrıca, yarışma dışında ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi tarafından belirlenecek girişimciler karşılıklı olarak kuluçka merkezlerinden faydalanma ve ofis hizmeti gibi destekler alabilecek. Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi ayrıca, YFYİ Yarışması kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek İstanbul Eğitim Programı'nın da ev sahipliğini yapacak.

İşbirliğine yönelik olarak görüşlerini aktaran ODTÜ Rektör Yardımcısı ve ODTÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Volkan Atalay, “Türkiye’nin ilk Teknokent’i olarak Türk girişimcilere verdiğimiz destekleri genişletmek amacıyla Koç Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kuluçka Merkezi ile yaptığımız bu işbirliğini gelecek açısından çok önemli görüyorum. Girişimcilik konusunda tecrübelerimizi paylaşarak karşılıklı olarak birbirimize ve teknoloji tabanlı girişimcilere destek vereceğiz. ODTÜ TEKNOKENT olarak bugüne kadar Türkiye ve yurtdışında faaliyet gösteren Teknokent’ler ile işbirliği yaptık ve hem deneyimlerimizi aktardık, hem de farklı tecrübeler edindik. Teknoloji tabanlı girişimciliğin yakın gelecekte Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu nedenle bu tür işbirliklerinin yaygınlaşması ülkemiz açısından da çok önemli. Koç Üniversitesi ile yaptığımız bu işbirliğinin de her iki tarafa önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İrşadi Aksun ise işbirliğine yönelik olarak; “Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin kritik önemine inanarak yıllardır bu anlamda çalışmalarını sürdüren ve Türkiye’nin en iyi araştırma üniversitelerden biri olan ODTÜ ile imzaladığımız bu sözleşme, Ankara-İstanbul arasında teknoloji ve girişimcilik köprüsü oluşturacak önemli bir adım. Koç Üniversitesi, Türkiye’de Araştırma – Geliştirme’ye yönelik desteğin arttırılması ve bu kültürün yaygınlaştırılmasını misyon edinmiş bir kurum. Bu tür işbirliklerinin çoğalmasının ülkemizin gelişimine doğrudan katkı sağlayacağına inanıyorum.”şeklinde konuştu.

İşbirliği kapsamında ayrıca, her iki taraftan da belirlenecek girişimciler, şirketlerin değerini milyon dolarlara çıkarabilen, dünyanın en büyük ve etkili hızlandırma programı Y Combinator için düzenlenecek hackathona katılma şansı yakalayacaklar.

ODTÜ Teknokent ve Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi'nin Türkiye’deki teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminin geliştirilerek yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirdiği iş birliği hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.odtuteknokent.com.tr ve incubation.ku.edu.tr web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi teknoloji tabanlı girişimlerde bulunan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Daikin Sakura Programı'na Katılan Kadın Girişimcilerin Sayısı Artıyor!

$
0
0

Kadın girişimcileri destekleyen bir sosyal sorumluluk projesi olarak KOSGEB, KalDer ve Daikin işbirliği ile hayata geçirilen Daikin Sakura Programı, iklimlendirme dünyasına yeni kadın girişimciler kazandırmaya devam ediyor.

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KalDer (Türkiye Kalite Derneği) ve iklimlendirme sektörünün öncü markalarından Daikin’in kadın girişimcilere destek olabilmek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattıkları Daikin Sakura Programı, 3 yıllık hedefini adım adım gerçekleştiriyor.

Eğitim ve işyeri desteği sağlayarak üniversite mezunu girişimci kadınlara fırsat sunan ve 3 yılda 100 kadın girişimciyi iklimlendirme sektörüne kazandırmayı amaçlayan Daikin Sakura Programı, tamamlanan ikinci yıl seçmelerinin ardından 26 kadın girişimciyi daha iklimlendirme sektörüne kazandıracak. İlk yılında olduğu gibi ikinci yılında da büyük ilgi gören Daikin Sakura Programı, zorlu bir seçim sürecinin ardından yeni girişimci adaylarını belirledi. Eğitimlerini tamamlayan 8 kadın girişimciyi kendi işinin patronu yapan Daikin Sakura Programı’na bu seçmeler ile birlikte 26 genç girişimci adayı daha katılmış oldu.

KOSGEB, KalDer ve Daikin desteğini yanlarına alarak kariyer yolculuğuna başlayan, yeni girişimci adaylarının isimleri ise şöyle:

Çağla Pınar Alparslan (İstanbul), Gözde Bor (İstanbul), Gözde Kazak (İstanbul), İrem Özdemir (İstanbul), Lütfiye Melike Yazar (İstanbul), Melis Çavuş (İstanbul), Merve Kahraman (İstanbul), Nazlı Özbuğan (İstanbul), Rüya Doğu (İstanbul), Yasemin Demir (İstanbul), Zehra Uslu (İstanbul), Aysun Biçerer (Eskişehir), Nur Banu Oruç (Sakarya), Cansu Karaca (Adana), Fatma Özdemir (Adana), Melisa Karaca (Adana), Demet Ekici (İzmir), Fatma Nur Fırat (İzmir), Halide Kundakçı (İzmir), Seda Yürük (İzmir), Ceren Sarınç (Antalya), Damla Şahin (Antalya), Serap Erkuş (Diyarbakır), Mübareke Okur (Hatay), Cansu Tor Kadıoğlu (Mersin), Dilan Karlı (Mersin)

Eylül ayı itibariyle 120 saat sürecek bir eğitim programına başlayacak olan bu 26 genç girişimci, finans, girişimcilik, perakende ve yönetim eğitimlerinin yanı sıra teknik konuları da içeren derslere katılacak. Bu eğitimin ardından sertifikasını almaya hak kazanan başarılı girişimci adayları, yaşadıkları illerde kendi işyerlerini açarak iklimlendirme sektöründeki yerlerini almaya başlayacak.

Daikin Sakura Programı, üçüncü yılında yapılacak seçmeler ile de girişimci kadın sayısını 100’e tamamlayacak. Kadın girişimcileri destekleyen bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen Daikin Sakura Programı ile kariyerine girişimci olarak başlayacak olan bu 100 kadın, işyerlerinde en az bir kadın istihdam edecek. Böylece toplamda 200 kadın iklimlendirme sektörüne kazandırılmış olacak.

"Daikin Sakura Programı" hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.daikinakademi.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi girişimci olmak isteyen kadın okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Girişimciler Hazırlanın, Melek Yatırımcılar 7 Eylül'de Sizleri Bekliyor!

$
0
0

Avrupa Birliği’nin Invest Horizon Investment Forum / Ufuklara Yatırım Forumu, iş fikri olan ve melek yatırımcılara sunum yaparak yatırım almayı hedefleyen girişimciler ve startuplar için. Türkiye’de ilk kez TBAA’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu yatırım forumuna katılım ise tamamen ücretsiz.

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA), Avrupa Melek Yatırım Ağı (EBAN) ile Avrupa Birliği’nin girişimciler için geliştirdiği çok önemli bir projesini 7 Eylül’de İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Arı Çekirdek Merkezi'nde uyguluyor.

7 Eylül sabahı İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ Arı Kent’te saat 10:00 – 12:00 arası 2 saat boyunca girişimcilere ücretsiz bir sunum eğitimi verilecek. Bu eğitim aralarında Intel’in Orta Doğu Bölge Müdürü Ferruh Gürtaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark CEO’su Kenan Çolpan, Borsa İstanbul Özel Pazar Direktörü Sertaç Fuad Karaağaoğlu, Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep Bildik gibi güçlü isimlerin aralarında bulunduğu bir ekip tarafından verilecek. Eğitimin yanı sıra melek yatırımcıların karşısına çıkacak olan girişimcilere koçluk ta yapılacak. Böylelikle, girişimciler, öğleden sonra melek yatırımcıların karşısına çıkmadan evvel yapacakları 3 dakikalık sunumlarda nelere dikkat etmeleri gerektiğini de öğrenmiş olacaklar.

Genellikle bu tip forumlarda sunum yapan girişimcilerin daha önceden bazı deneyimleri oluyor. Bu yüzden 3 dakikalık sunumun nasıl gerçekleşeceği baştan sona bu koçluk bölümünde kendilerine anlatılmayacak. Ancak, bu koçluk çalışmasını yürütecek uzmanlar öğleden sonraki melek yatırımcı profilini ve beklentilerini çok iyi bildikleri için bu seansta girişimcilere bu 3 dakikadan nasıl en fazla verimi alabileceklerini aktaracaklar.

Saat 12:00’da öğle yemeği arası verilecek ve girişimciler TBAA’nın ve İTÜ Çekirdek’in misafiri olarak öğle yemeğinde bir birleriyle networking yapma imkanına sahip olacaklar. 14:00’dan itibaren melek yatırımcılara sunumlar başlayacak. Tüm sunumlar İngilizce olacak çünkü program Avrupa Birliği Projeler Komisyonu'nun üyeleri tarafından raporlanacak. Bu yüzden girişimcilerimizin mutlaka İngilizce bilen ve sunum yapabilecek ekip üyeleriyle beraber hazır olmaları gerekiyor.

Saat 14:00 – 16:00 arası sürecek olan yatırım kısmında girişimciler TBAAüyesi ağların başkan ve üyelerinden oluşan yaklaşık 30 civarında melek yatırımcının karşısına çıkacaklar. Bu ağların Başkan ve CEO’larının yanı sıra üyeleri de öğleden sonraki sunumda girişimcileri dinleyecekler. Her 3 dakikalık sunum sonrası 3 dakikalık soru-cevap bölümü de olacak.

Bu foruma katılmayı düşünen girişimcilere en önemli tavsiyemiz, mümkünse ürünlerinin bir demosunu beraberinde götürmeleridir. Genellikle girişimciler, özellikle İstanbul dışından gelenler, demolarını getirmiyorlar ve sadece power-point sunumla yetiniyorlar. Eğer demoyu getiremiyorlarsa mutlaka videosunu getirip melek yatırımcılara sunsunlar. Bu 3 dakikanın en önemli kısmı demonun bizzat melek yatırımcılar tarafından görülmesi kısmıdır.

Bu forum sonunda melek yatırımcılar veya melek yatırım ağları, hangi girişimcilerin projeleri ilgilerini çektiyse, o proje için yatırım görüşmelerine başlayacaklar.

3 Eylül’e kadar başvurular devam edecek ve ön elemeden geçen projelerin tamamı sunumlarını 7 Eylül’de İTÜ Arıkent’te ( Ayazağa Kampüsü) yapacaklar. Ancak online başvurunuzu 3 Eylül’e kadar yapmanız gerekiyor.

Investment Forum / Ufuklara Yatırım Forumu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.investhorizon.eu web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi iş fikri olan ve melek yatırımcılara sunum yaparak yatırım almayı hedefleyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Viewing all 758 articles
Browse latest View live